Διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών

Η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για τα σύγχρονα κινητά, αποτελεί μια εξαιρετικά επίμονη και χρονοβόρα διαδικασία, σαφώς πιο πολύπλοκη και απαιτητική σε σχέση με την κατασκευή μιας ιστοσελίδας (site ή blog).

Για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ακολουθούνται τα εξής βήματα:

  1. Συζήτηση του ενδιαφερόμενου με την εταιρία ή τον μεμονωμένο προγραμματιστή, κατά την οποία τίθενται οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές της εφαρμογής, τόσο από απόψεως λειτουργικότητας (τι θέλει να κάνει), διαδραστικότητας με το χρήστη (πώς θέλει να το κάνει – μενού, κουμπιά, επίπεδα οθονών κλπ)) όσο και από απόψεως εμφάνισης (πώς να φαίνεται, σχεδίαση, χρώματα, εικόνες κλπ)
  2.  Εφόσον υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, με βάση αυτά που ζητάει ο ενδιαφερόμενος ή εφόσον γίνουν αποδεκτές τυχόν τροποποιήσεις λόγω τεχνικών περιορισμών, ξεκινάει η διαδικασία κατασκευής της εφαρμογής από τον / τους προγραμματιστές.Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να διαρκέσει από 10 ημέρες έως ένα μήνα κατά μέσο όρο, αναλόγως των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων / δυσκολιών της εφαρμογής. Μέσα σε αυτό το χρόνο συμπεριλαμβάνονται και δοκιμές σε διάφορα είδη συσκευών (smartphone – tablets) από τον προγραμματιστή.
  3.  Εφόσον η εφαρμογή είναι έτοιμη, γίνεται μια επίδειξη στον ενδιαφερόμενο και συζητούνται τυχόν περαιτέρω τροποποιήσεις, πάντα υπό τους περιορισμούς που ενδεχομένως να τίθενται λόγω τεχνικών ιδιαιτεροτήτων.
  4. Από τη στιγμή που αποφασιστεί η τελική μορφή της εφαρμογής, ακολουθείται η διαδικασία της έκδοσης στο Google Play. Αυτή διαρκεί συνήθως από δύο έως τέσσερις ημέρες, μέχρι να εγκριθεί από τη Google (εφόσον πληροί έναν αριθμό κριτηρίων που έχει θέσει).
  5. Όταν γίνει η έκδοση της εφαρμογής, αυτή είναι έτοιμη να την “κατεβάσουν” οι χρήστες από το κινητό ή το tablet τους.
  6. Ακόμα και μετά την έκδοση της εφαρμογής, δε σταματάει εδώ η διαδικασία. Είναι απαραίτητο να γίνεται ανανέωση της εφαρμογής για διάφορους λόγους (δυσλειτουργίες, ανάγκη βελτίωσης user interface, προσθήκη νέων δυνατοτήτων, βελτιστοποίηση λειτουργιών, έκδοση νέων εκδόσεων Android συνεπώς και ανάγκη υποστήριξης νέων συσκευών με νέο λειτουργικό κλπ). Συνεπώς, η υποστήριξη και η έκδοση συνεχώς καινούριων εκδόσεων της εφαρμογής είναι μια αέναη διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για την σε μόνιμη βάση απροβλημάτιστη λειτουργία της εφαρμογής.

Λεπτομέρειες για τις ιδιαιτερότητες των εφαρμογών στη σελίδα “Ιδιαιτερότητες